Napište nám

info@aaapenize.cz

Nejlepší povinné ručení – výše limitů, cena, bonusy

Když řidič usedne za volant, stává se účastníkem silničního provozu se všemi jeho výhodami a povinnostmi. Jednou z nezbytností je uzavřít povinné ručení. Před čím takové pojištění chrání? Jak najít to nejlepší povinné ručení?

SHRNUTÍ ČLÁNKU

Jde o zákonné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, které nabývá své důležitosti v momentě, kdy je způsobena nehoda a škoda na autě, osobním majetku a zdraví třetí osoby.

K povinnému ručení je možné si sjednat i havarijní pojištění a další připojištění, jako například pojištění skel, nebo pojištění osob či zavazadel ve vozidle.

Čím více měsíců bez nehod, tím levnější povinné ručení bude. Sleva při maximálním počtu bonusových měsíců dosahuje u většiny pojišťoven 50 %.

Zajištění vozidla povinným ručením je zákonnou povinností a důležitým krokem k ochraně sebe, majetku a dalších účastníků silničního provozu. Povinné ručení je společníkem na cestě, který v nečekaných situacích poskytne potřebnou jistotu a finanční bezpečí.

Povinné ručení je zákonnou podmínkou, aby auto mohlo vyjet na silnici. Jde o zákonné pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, které nabývá své důležitosti v momentě, kdy je způsobena nehoda a škoda na autě, osobním majetku a případně zdraví třetí osoby. Pokud je sjednané povinné ručení, tyto náklady zaplatí pojišťovna.

Celkově je povinné ručení důležitým právním požadavkem, který chrání účastníky silničního provozu a zajišťuje, že jsou kryty náklady spojené s dopravními nehodami. Je důležité mít platné povinné ručení s dostatečnými krycími limity, které pokryjí vše potřebné.

Výše pojistných limitů

Pojišťovna uhradí škody třetím osobám, avšak jen do výše sjednaných pojistných limitů. Ze zákona jsou tyto limity stanoveny na 35 milionů na škody na majetku a ve stejné výši na škody na zdraví. Vyšší limity jdou sjednat, ovšem na úkor vyšší ceny pojištění.

Cena povinného ručení

Výše pojistného na povinné ručení se odvíjí od více parametrů:

  • Typ vozidla: Cena povinného ručení se může lišit podle typu vozidla. Osobní automobily, motorky, nákladní vozidla a další typy vozidel mají různá pojistná rizika, což ovlivňuje výši pojistného.
  • Věk řidiče: Mladší a méně zkušení řidiči často platí vyšší pojistné poplatky, protože jsou považováni za rizikovější.
  • Místo bydliště: Region může ovlivnit cenu povinného ručení. Například v oblastech s vysokou mírou dopravních nehod a krádeží vozidel může být pojistné vyšší.
  • Historie nehod: Řidiči s historií dopravních nehod, nebo škod, které byly způsobeny jejich chybou, mohou čelit vyšším pojistným poplatkům.
  • Krycí limit: Volba vyššího krycího limitu, tedy maximální částky, kterou pojištění pokryje v případě nehody, může zvýšit cenu povinného ručení.
  • Slevy a bonusy: Některé pojišťovny nabízejí slevy a bonusy pro řidiče s beznehodovou historií.

Ceny povinného ručení se mohou lišit mezi různými pojišťovnami, a proto je důležité srovnat nabídky od různých poskytovatelů pro nejvýhodnější pojištění. Cena povinného ručení se obvykle platí ročně, a proto je dobré pravidelně zkoumat trh a kontrolovat, zda se neobjevila lepší nabídka, která může ušetřit peníze.

Jak vybrat to správné

Existuje mnoho levných povinných ručení, ovšem není dobré si sjednávat to nejlevnější pojištění. Je vhodné zjistit, co je za danou cenu povinného ručení nabízeno za náhrady škody. Nejlevnější pojištění nebude mít hrazení ve vysokých limitech.

Při vybírání pojištění by se měl klient zaměřit zejména na možnost pojistných limitů i rozsah asistenčních služeb a výši krytí povinného ručení. K povinnému ručení je možné si sjednat i havarijní pojištění a další připojištění, jako například pojištění skel, nebo pojištění osob či zavazadel ve vozidle.

Je důležité vybrat to nejvýhodnější povinné ručení s nejlepším krytím v případě nehody.

Porovnání povinného ručení

Pro srovnání povinného ručení stačí počítač nebo telefon a 5 minut času. Jsou k tomuto účelu vytvořeny online kalkulačky povinného ručení. Díky srovnávači je možné zjistit cenu povinného ručení.

Tyto srovnávače nabízejí srovnání povinného ručení online. Online je možné také povinné ručení uzavřít. Zelená karta a smlouva jsou poté doručeny do emailu.

Na těchto srovnávačích jsou k dispozici nabídky všech pojišťoven. Srovnávače žádají vyplnění SPZ. Srovnání povinného ručení podle SPZ je rychlé a jednoduché. Srovnávač udělá porovnání a nabídne nejlepší a nejvýhodnější pojištění.

Frekvence placení pojistky

Mnoho klientů při porovnávání sleduje frekvenci placení. Tato frekvence může ovlivnit celou částku. Nejlevnější variantou je placení ročně. Roční platba bývá o několik procent levnější než platby kvartální či měsíční.

Připojištění

K povinnému ručení je možnost sjednat také další připojištění. Jde například o připojištění čelního skla či připojištění proti střetu se divokou zvěří.

Je důležité zjistit i asistenční služby, které jsou v mnoha případech součástí již základní verze povinného ručení. Asistenční služby nabízí téměř každá pojišťovna v rámci povinného ručení, leč jejich rozsah se může výrazně lišit. Jde například o výměnu kola či odtah do nejbližšího servisu.

Je nutné sledovat všechny proměnné, které budou sjednávány. Popřemýšlet, jaké připojištění je výhodné. Například důchodce, který jezdí pouze do obchodu a domů, zřejmě nebude potřebovat pojištění proti zvěři jako jiný, který jezdí do práce kolem lesa. Jde o to skloubit cenu a služby v co nejlepší míře.

K tomuto porovnání může posloužit kalkulačka havarijního pojištění bez osobních údajů. Lze si tak snadno zjistit možnosti připojištění. Kalkulačka havarijního pojištění bez osobních údajů je pomocník pro všechny majitele auta či motorky.

Bonusy

Bonus je počítán dle délky pojištění a doby jízdy bez nehod. Čím více měsíců bez nehod, tím levnější povinné ručení bude. Sleva při maximálním počtu bonusových měsíců dosahuje u většiny pojišťoven 50 %. Každá pojišťovna počítá bonusové měsíce jinak a je důležité při porovnání cen povinného ručení mít správně nastavené a zkontrolované bonusové měsíce.

Co se stane, pokud není sjednáno povinné ručení?

Nemít povinné ručení je vážné porušení zákona. Pokud řidiče policie chytí při provozu vozidla bez platného povinného ručení, může čelit pokutám, odebrání řidičského průkazu nebo v nejhorším případě zabavení vozidla.